Return to the Contemporary Literature Press website.
Contemporary Literature Press
Comunicat de Presă București, vineri 7 noiembrie 2014
Ediție online
Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureștiThe British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei,

Anunță publicarea volumului

Florin Constantin Pavlovici

Frica și pânda
ISBN 978-606-8592-78-7

Editat de Lidia Vianu

Ce anume definește cel mai bine viața în "comunism"? A doua carte scrisă de Florin Pavlovici, pe care o publicăm acum, răspunde tocmai la această întrebare. Este vorba de două activități, care aparțin fiecare altei tabere—sistemul având, din acest unghi de vedere, două tabere în total. Uneori, în cazurile foarte nefericite, un singur individ ajunge la performanța de a acționa în ambele direcții. Cum ne spune chiar titlul — emblematic — al cărții, ele sunt Frica și Pânda.

Pentru autor, "comunismul" este un pat al lui Procust în care timp de jumătate de veac au învățat să doarmă mai toți cei prinși în această capcană sinistră a istoriei. Ei au înghițit mai întâi neajunsurile minore — lipsa căldurii ori a apei calde, lipsa alimentelor, lipsa hainelor, lipsa cărților... —, pentru ca la un moment dat să cadă pradă acelui somn al rațiunii care naște monștri. "Gălăgioșii" sistemului au fost aceia care nu s-au lăsat convinși să doarmă în orice condiții, aceia care au citit cărți pe care alții nu le mai citeau, au ascultat posturi pe care tot românul se ferea să le asculte; ei au fost vocile care s-au încăpățânat să spună tuturor: Împăratul e gol!

Cartea lui Florin Pavlovici ne cere să nu-i uităm pe aceștia din urmă. Frica am trăit-o cu toții. Nu e un merit, ci un dat cronologic: ne-am născut sub comunism. Pânda însă a fost opțiunea fiecăruia. Volumul publicat acum de Contemporary Literature Press blestemă această opțiune, care este în cele din urmă o lipsă de caracter, de morală, de tărie spirituală. Frica și Pânda este un Memento necesar trezirii Rațiunii. Ea a fost scrisă pentru generația care, ieșind din comunism, a fost condamnată inevitabil la trecerea deșertului biblic, dar este la fel de necesară acelora care se inflamează astăzi în fața televizoarelor la auzul unor vorbe precum "torționar", fără să aibă habar ce înseamnă ele cu adevărat.

Florin Pavlovici definește pe scurt comunismul—cu multă ironie, chiar cu umor, dar și cu demnitatea celui care nu a făcut absolut niciodată absolut niciun compromis cu conștiința lui. Pe lângă această restituire a caracterului uman, de care este nevoie după orice ieșire din totalitarism, așa cum este nevoie de o baie fierbinte după un drum lung prin maidanele cu gunoaie, Frica și Pânda predă ștafeta tinerei generații, în ideea că, așa cum a spus George Santayana în trecutul secol XX, Cei care nu-și țin minte trecutul cu siguranță îl vor repeta. 

Lidia Vianu

Frica și pânda de Florin Constantin Pavlovici, editat de Lidia Vianu se lansează oficial la data de vineri 7 noiembrie 2014, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:


http://editura.mttlc.ro/florin-pavlovici-frica.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.
Contemporary Literature Press

Translation Café
Revista Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Contact

Vizitati-ne pe Facebook

Contact us at lidia.vianu@g.unibuc.ro | Visit our Facebook page

Copyright ©2013 MTTLC All rights reserved.

NOTE: You have received this message because you or a friend of yours added your email address to our mailing list. If you do not wish to receive any further communications, please let us know at the email address above.